Kuri svētki gan iedomājami bez mielasta?!

Latviešu tautai ir savas vērā ņemamas tradīcijas svētku galda un mielasta ziņā. Praktiksi visos svētkos,kurus svinējuši mūsu senči, svētku galds ir bagātīgi klāts.

Jāņu mielastam jau parasti sāk gatavoties laicīgi, reizēm pat vairākas nedēļas pirms svētkiem.

Vispopulārākais un visiem zināmais ir Jāņu siers, kuru parasti jau saimnieces sēja pirms Jāņiem – Ja saimniece Jāņu dienai nesien sieru, tad viņas govis piemeklē kāda slimība. Tā simboliskā nozīme ir caur formu, kas atgādina saulīti, tādējāi apaļais ritulis tiek galdā likts par godu tai un arī pasaulei tās veselumā.

Savukārt alus simbolizēja lauku valgmi un ražību. Ja saimnieks nebrūvē alu, viņam rudenī nepadosies miežu raža. Tēdējādi šis bija sainmieka pārziņā. Senāks svētku dzēriens ir medalus, kurš satur medu. Un protams, jau arī par jaunākiem līgotiājiem ir padomāts, kuriem tika brūvēts pašu maizes kvass.

Galdā tik acelti arī pīrāgi, plāceņi un rauši, kurus jau līdz launaga laikam jāpaspēj bija sacept un likt galdā.

Kā svētku mielasta gardumi tika ceptas arī plātsmaizes un pasniegts arī jau jaunievāktais medus. Uz galda arī atrodami arī svaigie dārzeņi un ogas, kas jau tajā laikā bija gatavas!

Svētku galdu arī pienācīgi dekorēja, tāpat kā visu šajos svētkos. Uz galdiem klāja lina galdautu vai vienkārši pārklāja ar lina dvieli. No traukiem šaja’reizē piemērotāki ir māla trauki – dažādas bļodiņas, šķīvji un krūzes. Uz galdiem noteikti arī tika izkārtoti ziedi lielākās vāzēs vai mazās māla bļodiņās. Kā arī tāpat likti uz galda vai nu pušķīšos vai savīti vītnēs. Pīrādziņus, plācenīšus vai raušus uz galda lika arī pitos groziņos zem tiem paklājot lina dvieli.

VArbūt tieši šis ir tas gads, kad arī Tu pati gribi sasiet Jāņu sieru?! Tad ieskatam mēs Tev piedāvājam vienu recepti:

Būs nepieciešams: 

1 kg biezpiena

5 l piena

5 olas

200 ml saldā krējuma

3 tējkarotes ķimeņu

sāls šķipsniņa

Pagatavošana: Olas sakuļ. Tām pielej 200 ml piena. Atlikušo pienu uzvāra. Pievieno olu maisījumu un iedrupina biezpienu. Visu karsē tik ilgi, līdz sāk atdalīties sūkalas. Tad masu lej caur marli traukā. Notecinātajā masā iemīca sviestu, ķimenes, sāli. Masai ir jābūt viendabīgai, elastīgai. Gatavo masu ietin sausā drānā un virsū liek slogu. Ja sieru vēlas mīkstāku, sviestu pievieno vairāk.